Ontario Pavilion – Vancouver 2010 Winter Olympics

Tourism Ontario

Location Vancouver, Canada
Status Completed 2010
Size 14,600 sq.ft / 1,360 m²
Partner Siamak Hariri
JV Lord Cultural Resources + Iredale Group

The Ontario Pavilion for the Vancouver 2010 Winter Olympic Games translated an impression of one of the province’s most recognizable landmarks, Niagara Falls, into a light, shimmering temporary exhibition space. The pavilion exterior was constructed from an array of uplit, fabric wrapped panels and curtains of cable rope integrated with medium resolution digitized LED array walls capable of displaying large-scale panoramic video. This dynamic surface evoked the energetic flow and misting of water. The interior of the 14,600 square foot structure was designed to be completely flexible and adaptable for all activities.

In plan, the south perimeter took its configuration from the southern geographical contour of Ontario, defining an outdoor activation space for mass displays, promotions and queuing. Marking Ontario’s leadership in the field of sustainable design and innovation, the Pavilion showcased energy and water efficiency. Great care was taken to ensure a minimal ecological footprint, while the pavilion materials were lightweight, recyclable, low-energy, easily transportable and repurposed once the Games concluded. The project won numerous awards, including the 2011 Ontario Association of Architect’s Design Excellence Award, the 2010 Canadian Institute of Steel Construction’s CISC Innovation Award, and the 2010 Design Exchange Awards Gold Medal in Temporary Structures.

View project sheet
Awards

C