« back to Cultural

04. MacLaren Art Centre

Barrie, Ontario, Canada
September 2001
$5M budget
25,000sf
Siamak Hariri, Partner-in-Charge

This architectural project for the MacLaren Art Centre combined, expanded and enhanced the facilities. The main entrance, marked with a copper canopy, draws visitors in at the most important junction, the connection between the new addition and the historic Carnegie Library. An adjacent entry provides access to the Café/Store. A new forecourt creates a secondary formal entrance to the Carnegie gallery space and acts as a flexible venue for banquets and other community-related activities. The sky-lit entrance lobby, with a fireplace at its heart, serves as both a reception hall and a space for large gatherings and performances. This space opens onto the courtyard, and connected to the education program studio. From the lobby, there is visibility into these adjacent areas as well as the upper level. The galleries are organized around the central space on the upper level. The secure, environmentally controlled exhibition spaces have professional museum standards, which can attract prestigious touring exhibits and borrowed artworks, positioning the centre as a regional leader.

2003 National Post Design Exchange Awards
Award of Merit

Caption Caption Caption Caption Caption Caption Caption Caption Caption